11 Nov Βραχυθεραπεια
Με τη βραχυθεραπεία δίνεται η δυνατότητα μέσω της τοποθέτησης ραδιενεργού πηγής εντός του πάσχοντος οργάνου, μέσα στον όγκο, να χορηγηθεί υψηλή δόση αποκλειστικά στην περιοχή του όγκου, με την ελάχιστη επιβάρυνση των γειτονικών υγιών οργάνων.
Η βραχυθεραπεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν μονοθεραπεία, σαν συμπληρωματική θεραπεία μετά ή πριν την εξωτερική ακτινοθεραπεία.
Η τοποθέτηση των εφαρμογέων γίνεται, αναλόγως με τις ενδείξεις και την περιοχή του σώματος, με την χορήγηση ελαφράς ναρκώσεως ή τοπικής αναισθησίας σε ειδικό χώρο του ακτινοθεραπευτικού τμήματος ή στο χειρουργείο.
Η τοποθέτηση των εφαρμογέων μπορεί να γίνει μέσα στην κοιλότητα του πάσχοντος οργάνου, π.χ τράχηλος μήτρας, βρόγχων, οισοφάγου (ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία), ή οι εφαρμογείς αυτοί μπορούν να τοποθετηθούν υπό τη μορφή λεπτών πλαστικών καθετήρων ή μεταλλικών βελονών υπό την καθοδήγηση αξονικού τομογράφου ή με την βοήθεια υπερήχων εντός του όγκου (ενδοϊστική βραχυθεραπεία).
Μια άλλη μέθοδος ενδοϊστικής βραχυθεραπείας είναι η εμφύτευση με ειδική συσκευή ραδιενεργών κόκκων οι οποίοι μένουν μέσα στο σώμα μονίμως (π.χ ενδοϊστική βραχυθεραπεία προστάτη).
Μέτα το πέρας της τοποθέτησης των εφαρμογέων , ακολουθεί ακτινολογικός έλεγχος, συνήθως με αξονική τομογραφία, κατά τον οποίο διαπιστούται με μεγάλη ακρίβεια η θέση των εφαρμογέων στ ο σώμα και στον όγκο. Τα δεδομένα αυτά μεταφέρονται δικτυακά από τον αξονικό τομογράφο στο σύστημα σχεδιασμού βραχυθεραπείας στο τμήμα Ιατρικής Φυσικής του νοσοκομείου και δημιουργείται από τον ιατρό και τον ακτινοφυσικό, το πλάνο θεραπείας σε τρισδιάστατη μορφή, καθώς ορίζεται και ο επακριβής χρόνος της θεραπείας που συνήθως διαρκεί λίγα λεπτά.
Εν συνεχεία γίνεται η σύνδεση των εφαρμογέων με την συσκευή της βραχυθεραπείας η οποία βρίσκεται σε ειδικό απονεμόμενο δωμάτιο για την διεξαγωγή της θεραπείας.
Ακολούθως η ραδιενεργός πηγή (Iridium-192), η οποία βρίσκεται θωρακισμένη εντός του μηχανήματος, εισέρχεται αυτόματα εντός των εφαρμογέων και ξεκινά η ολιγόλεπτη ακτινοβόληση.
Συνήθως οι συνεδρίες βραχυθεραπείας είναι από 1-3 με ένα μεσοδιάστημα το πολύ μιας εβδομάδας, και ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από την πάθηση.
Με το πέρας της βραχυθεραπείας αφαιρούνται οι εφαρμογείς και είναι πιθανό ο ασθενής να έχει ελαφρά ενοχλήματα, ανάλογα με την περιοχή που έχει ακτινοβοληθεί, τα οποία αντιμετωπίζονται με την χορήγηση παυσίπονων και υποχωρούν μετά την αφαίρεση των εφαρμογέων.
Τα κυριότερα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι:
- Μικρή διάρκεια θεραπείας.
- Μικρός χρόνος παραμονής του ασθενούς στο νοσοκομείο.
- Χαμηλό ποσοστό παρενεργειών.
- Φυσιολογική δραστηριότητα του ασθενούς μετά την θεραπεία.
Παρενέργειες από την βραχυθεραπεία
- Τραυματισμός αγγείων, αιμορραγία, τραυματισμός νεύρων, γειτονικών οργάνων ή πρόκληση φλεγμονών.
- Τοπικό οίδημα, το οποίο συνήθως υποχωρεί μετά από μερικές ημέρες.
- Μετά την πάροδο 2-4 εβδομάδων είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ερεθισμός των βλεννογόνων ή του δέρματος.