Oncocare - Γ. Κριτσέλης | EΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19
15278
post-template-default,single,single-post,postid-15278,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

EΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

EΡΩΤΗΣΕΙΣ & ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ COVID-19

Ιδιαίτερα ανήσυχοι υπό το πρίσμα των εξελίξεων με τον νέο κορωνοϊό COVID-19 είναι οι ασθενείς που έχουν ιστορικό καρκίνου ή που παλεύουν τώρα με τη νόσο. Για αυτό, στις γραμμές που ακολουθούν απαντάμε στα κυριότερα ερωτήματα που έχουμε δεχθεί.

Κινδυνεύω περισσότερο από τον νέο κορωνοϊό;
Είναι γνωστό πως οι ασθενείς με καρκίνο είναι ανοσοκατεσταλμένοι, είτε εξαιτίας του καρκίνου είτε λόγω της θεραπείας στην οποία υποβάλλονται. Έτσι, είναι περισσότερο επιρρεπείς σε λοιμώξεις σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν καρκίνο. Για αυτό και είναι σημαντικό να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας, όπως έχουν περιγραφεί από τον ΕΟΔΥ, με έμφαση στα ακόλουθα:
Αποφυγή επαφής με άτομα με συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος
Αποφυγή όλων των μη απαραίτητων ταξιδιών, ιδιαίτερα σε περιοχές ή χώρες με επιβεβαιωμένη μετάδοση του ιού στην κοινότητα
Εφαρμογή της υγιεινής των χεριών και αποφυγή επαφής των χεριών με το πρόσωπο (μάτια, μύτη, στόμα)
Συμμόρφωση στη χρόνια φαρμακευτική αγωγή που ενδεχομένως λαμβάνουν και στις οδηγίες των θεραπόντων ιατρών
Αποφυγή χώρων συγχρωτισμού και εκδηλώσεων, εκτός αν είναι απαραίτητο
Άμεση επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος και ιατρική αξιολόγηση
Αποφυγή επισκέψεων σε νοσηλευόμενους ασθενείς
Αποφυγή επισκέψεων σε χώρους υπηρεσιών υγείας χωρίς σοβαρό λόγο.

Να φοράω μάσκα για την προστασία μου;
Ο γιατρός σας θα συμβουλεύσει κατάλληλα.
Σε κάθε περίπτωση, ο αποτελεσματικότερος τρόπος προστασίας σας από τον νέο κορωνοϊό είναι το συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών και το να αποφεύγετε να αγγίζετε το πρόσωπό σας.
Οι μάσκες θα πρέπει να χρησιμοποιούνται απαραιτήτως όταν είστε άρρωστος/η, για να μην μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω ραντεβού με τον γιατρό μου;
Μιλήστε την προηγούμενη μέρα μαζί του και ενημερώστε τον αν έχετε συμπτώματα όπως πυρετό, βήχα, δυσκολία στην αναπνοή, πόνους στο σώμα, ρίγη.
Γιατροί και υγειονομικό προσωπικό συμφωνούν ότι ο καλύτερος τρόπος για να περιορίσει κάποιος τις πιθανότητες νόσησης από τον νέο ιό είναι μέσω της αποφυγής έκθεσης σε αυτόν. Το follow σε μια θεραπεία μπορεί να γίνει εικονικά (με τηλεδιάσκεψη) ή τηλεφωνικά, χωρίς περιττές μετακινήσεις που είναι πιο πιθανό να βλάψουν, παρά να ωφελήσουν τον ασθενή.

Πρέπει να σταματήσω τη θεραπεία μου;
Η συνέχιση της ενεργού αντικαρκινικής θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με την κατάσταση του ασθενούς, το σκοπό της θεραπείας, την ανοχή και την ανταπόκριση του ασθενούς σε αυτήν.
Αν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα ή έχετε έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, ενημερώστε τον γιατρό σας.

Γιατί ακυρώθηκε η θεραπεία μου;
Κάθε θεραπεία που δεν έχει τον χαρακτήρα του επείγοντος, πρέπει να αναβάλλεται, μετά την επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας.
Μένουμε πιστοί στη δέσμευσή μας να παρέχουμε σε κάθε ασθενή την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Αναγνωρίζουμε ότι όλη αυτή η κατάσταση προκαλεί άγχος, είμαστε όμως εδώ για να λύσουμε κάθε απορία σας και να απαντήσουμε σε κάθε ανησυχία σας.

Τι πρέπει να κάνω αν έχω έλθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, αλλά δεν έχω συμπτώματα;
Δεν υπάρχουν φάρμακα που να αποτρέπουν τη νόσηση, μετά την έκθεση στον ιό. Αν κολλήσετε, μπορεί να μεταδώσετε τον ιό και σε άλλους ανθρώπους. Παραμείνετε στο σπίτι σας, για τουλάχιστον 14 ημέρες, διατηρώντας τακτική επικοινωνία με τους θεράποντες ιατρούς σας.

Τι άλλο πρέπει να ξέρει για τον κορωνοϊό ένας ασθενής με καρκίνο;
Ότι είναι ένας νέος ιός, για τον οποίο η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα δεν γνωρίζει πάρα πολλά, ειδικά σε σχέση με τους ογκολογικούς ασθενείς.
Η γνώση των ειδικών περιορίζεται στη γνώση που έχουν για άλλες λοιμώξεις και στο ότι οι ογκολογικοί ασθενείς είναι πιο ευπαθείς–κυρίως δε εκείνοι που υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία ή που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση μυελού.

Τι θα γίνει με τις προληπτικές μου εξετάσεις;
Aναβάλλονται μέχρι νεωτέρας. Φροντίστε να τις επαναπρογραμματίσετε αμέσως μετά την άρση των απαγορεύσεων. Μην το ξεχάσετε!
Προσοχή! Μιλάμε για τους ετήσιους προληπτικούς ελέγχους και όχι για τις εξετάσεις που μπορεί να σας έχει ζητήσει ο γιατρός σας για την παρακολούθηση της υγείας σας ή/και της πορείας της νόσου. Αυτές πρέπει να τις κάνετε.
Αν, επίσης, έχετε κάποιο σύμπτωμα που σας προβληματίζει, επικοινωνήστε με τον θεράποντα ιατρό σας.

Υπάρχουν φάρμακα για τη θεραπεία του κορωνοϊού;
Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν εγκεκριμένες θεραπείες για τον COVID-19, αν και ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα της λοίμωξης από κορωνοϊό.
Ένα φάρμακο που ονομάζεται χλωροκίνη, το οποίο έχει εγκριθεί για τη θεραπεία της ελονοσίας, μελετάται ως πιθανή θεραπεία για το COVID-19 και ήδη δοκιμάζεται σε ορισμένους ασθενείς με COVID-19.
Και άλλα φάρμακα μελετώνται σε κλινικές μελέτες για να αποδειχθεί αν μπορούν να βοηθήσουν στη λοίμωξη από COVID-19.
Τα αντιβιοτικά δεν βοηθούν καθόλου, καθώς ενδείκνυνται μόνο για τη θεραπεία λοιμώξεων που προκαλούνται από βακτήρια, και όχι από ιούς.

Πότε θα πρέπει να ανησυχήσω;
Αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια αν εμφανίσετε δυσχέρεια στην αναπνοή, επίμονο πόνο ή πίεση στο στήθος, σύγχυση και αδυναμία, μελανά χείλη ή πρόσωπο.

Πηγές:
Mayo Clinic, American Cancer Society, BC CANCER, Massachusetts General Hospital