Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Aν κανω ακτινοθεραπεια, θα ειμαι «ραδιενεργος»;
15317
post-template-default,single,single-post,postid-15317,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Aν κανω ακτινοθεραπεια, θα ειμαι «ραδιενεργος»;

Aν κανω ακτινοθεραπεια, θα ειμαι «ραδιενεργος»;

Μπορώ να κοιμάμαι με τον/τη σύντροφό μου; Θα μπορώ να βρίσκομαι κοντά στα παιδιά μου; Θα μπορώ να συναντήσω τους φίλους μου;
Είναι κάποιες από τις ερωτήσεις που δεχόμαστε από τους ασθενείς μας που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία. Η απάντηση είναι ναι. Αν υποβάλλεστε σε εξωτερική ακτινοθεραπεία μπορείτε να βρεθείτε με ασφάλεια ακόμη και κοντά σε εγκύους ή μωρά.
Είναι σημαντικό να υπενθυμίζετε σε φίλους, συγγενείς και συνεργάτες πως το γεγονός ότι υποβάλλεστε σε (εξωτερική) ακτινοθεραπεία δεν σημαίνει πως τους εκθέτετε σε ακτινοβολία. Ούτε χρειάζεται να πάρετε κάποια μέτρα για να προστατεύσετε τους οικείους σας.
Η ακτινοθεραπεία πραγματοποιείται με τη βοήθεια ενός γραμμικού επιταχυντή, ο οποίος παράγει φωτόνια υψηλής ενέργειας ή ηλεκτρόνια, δηλαδή ενέργεια που δεν ακτινοβολεί, σε αντίθεση με ό,τι ισχύει π.χ. για το σπινθηρογράφημα ή το PET, όπου χρησιμοποιούνται νουκλεοτίδια που εκπέμπουν ποζιτρόνια.