Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Πρωιμη ανιχνευση του covid-19 σε ασθενεις με καρκινο του πνευμονα
15287
post-template-default,single,single-post,postid-15287,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Πρωιμη ανιχνευση του covid-19 σε ασθενεις με καρκινο του πνευμονα

Πρωιμη ανιχνευση του covid-19 σε ασθενεις με καρκινο του πνευμονα

Σε μια αξιόλογη παρατήρηση προχώρησε ακτινοθεραπευτική ομάδα του νοσοκομείο Righospitalet της Κοπεγχάγης, με επικεφαλής τη Mjrana Josipovic, σε ογκολογικό ασθενή με Μη Μικροκυτταρικό Καρκίνο του Πνεύμονα (MMKΠ) που υποβαλλόταν σε σύγχρονη χημειοθεραπεία /ακτινοθεραπεία. Μία παρατήρηση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πρώιμη ανίχνευση του νέου κορωνοϊού, πολύ πριν αυτός δώσει κλινικά συμπτώματα!
Κατά τη διάρκεια των συνεδριών πριν την έναρξη της θεραπείας του, κάθε ασθενής υποβάλλεται σε αξονική τομογραφία κωνικής δέσμης (CBCT). Στον συγκεκριμένο ασθενή, η ομάδα παρατήρησε σημαντικές αλλαγές στην εικόνα CT του υγιούς πνευμονικού παρεγχύματός του, κάτι που τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι ο ασθενής είχε προσβληθεί από COVID-19!
Συμπερασματικά, η ομάδα της Josipovic συστήνει στους θεράποντες ιατρούς, όταν έχουν απέναντί τους έναν ασθενή με καρκίνο του πνεύμονα που υποβάλλεται σε ακτινοθεραπεία, να μην εξετάζουν μόνο τον όγκο και τα ευαίσθητα γύρω από αυτόν όργανα, αλλά και το υγιές πνευμονικό παρέγχυμα!