Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Ξηροστομια
15208
post-template-default,single,single-post,postid-15208,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Ξηροστομια

Ξηροστομια

Η ξηροστομία είναι ένα φαινόμενο το οποίο μπορει να εμφανισθεί μετά από χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή το συνδυασμό αυτών στην περιοχή κεφαλής και τραχήλου. Οι σύγχρονες τεχνικές ακτινοθεραπείας μειώνουν σε μεγάλο ποσοστό την πιθανότητα εμφάνισης της ξηροστομίας. Παρουσιάζεται με μείωση της έκκρισης σάλιου από τους σιελογόνους αδένες της στοματικής κοιλότητας (πχ παρωτίδα). Συχνά προκαλεί ναυτία και δυσφαγία καθώς και αλλοίωση της γεύσης των τροφίμων που καταναλώνετε.

–  Να πίνετε συχνά νερό με καλαμάκι για να μπορείτε να μιλάτε και να καπατίνετε ευκολότερα.

–  Φροντίστε να πίνετε τουλάχιστον οκτώ ποτήρια υγρών κάθε ημέρα. Πριορίστε την κατανάλωση καφέ, τσαγιού και coca-cola, που περιέχουν καφεϊνη.

–  Πιπιλίζετε παγάκια ή τρίμμα πάγου προτού υποβληθείτε σε ακτινοθεραπεία για όγκους στην κεφαλή και τον τράχηλο.

–  Η κατανάλωση γλυκών ή ξινών τροφίμων βοηθά την έκκριση σίελου (όταν δεν συνυπάρχει βλεννογονίτιδα).

–  Καλό είναι να καταναλώνετε σκληρά γλυκά (π.χ. καραμέλες, γρανίτες σε ξυλάκι) ή να μασήσετε τσίχλα (τσίχλες πιλοκαρπίνης από το φαρμακείο) που βοηθούν την έκκριση σιέλου.

–  Μπορείτε να προσθέσετε σάλτσα, ζωμό και λαδόξυδο στα τρόφιμα εφόσον αυτό είναι εφικτό (όταν δεν συνυπάρχει βλεννογονίτιδα).

–  Πίνετε παχύρευστα υγρά, π.χ νέκταρ φρούτων, σε θερμοκρασία δωματίου ή κρύα.

–  Ενθαρρύνετε την λήψη υγρών, όπως : φρουτοχυμούς, γρανίτες, ζελέ, σούπες, λεμονάδα κλπ.

–  Να αποφεύγετε το αλκοόλ.

–  Να αποφεύγετε τα αλμυρά φαγητά.

–  Αποφύγετε το κάπνισμα.

–  Περιχύνετε τα φαγητά σας με σάλτσα ή ζουμί και τις σαλάτες με κάποια σως. Τα φαγητά καταπίνονται καλύτερα όταν δεν είναι στεγνά.

–  Να βουρτσίζετε τα δόντια σας μετά από κάθε γεύμα και προ ύπνου και να αποφεύγετε τα στοματικά διαλύματα του εμπορίου.

–  Να ενύδατώνετε τα χείλη σας.

–  Η εγκατάσταση ενός υγραντήρα στο υπνοδωματιό σας μπορεί να είανι ιδιαίτερα χρήσιμος ιδίως την νύχτα.

–  Αν παρατηρήσετε μικρά λευκά στίγματα στην στοματική κοιλότητα (άφτες) μπορεί να είναι σημάδι αρχόμενης βλεννογονίτιδας η οποία χρήζει περαιτέρω αντιμετώπισης.