Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Κλινικη ενδειξη αποζημιωσης απο τον ΕΟΠΥΥ για τη στερεοταξια στον καρκινο του παγκρεατος
15368
post-template-default,single,single-post,postid-15368,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Κλινικη ενδειξη αποζημιωσης απο τον ΕΟΠΥΥ για τη στερεοταξια στον καρκινο του παγκρεατος

Κλινικη ενδειξη αποζημιωσης απο τον ΕΟΠΥΥ για τη στερεοταξια στον καρκινο του παγκρεατος

Κλινική ένδειξη για αποζημίωση από τον ΕΟΠΥΥ έλαβε η χρήση της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος (SBRT) στον καρκίνο του παγκρέατος. Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά οφέλη της στερεοταξίας ειδικά στο συγκεκριμένο είδος καρκίνου, ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας έκανε το μεγάλο βήμα. Άλλωστε δεδομένα μελετών έχουν τεκμηριώσει πλήρως πως η χρήση της στερεοταξίας στον καρκίνο του παγκρέατος οδηγεί σε:
• Καλό τοπικό έλεγχο της νόσου, μειώνοντας τον κίνδυνο μιας επακόλουθης υποτροπής.
• Μικρότερη διάρκεια θεραπείας. Αρκούν 1-5 συνεδρίες σε διάστημα δύο εβδομάδων, έναντι 28-30 συνεδριών σε βάθος 6 εβδομάδων της συμβατικής ακτινοθεραπείας. Παρ’ όλα αυτά, η δόση που λαμβάνει ο ασθενής είναι ραδιοβιολογικά ισοδύναμη σε σχέση με τη συμβατική κλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία.
• Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και βελτίωση της κλινικής συμπτωματολογίας
• Λιγότερες παρενέργειες
• Καλύτερη ποιότητα ζωής, καθώς οι περιβάλλοντες φυσιολογικοί ιστοί επηρεάζονται ελάχιστα
• Καθυστέρηση των επιπρόσθετων αντικαρκινικών θεραπειών, όπως π.χ. της συστηματικής χημειοθεραπείας.
Σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο, η στερεοταξία θα χορηγείται (με αποζημίωση) τόσο προεγχειρητικά, σε ασθενείς με ιστολογικά επιβεβαιωμένο τοπικά προχωρημένο καρκίνο του παγκρέατος (ανεγχείρητο ή οριακά εξαιρέσιμο), που έχουν λάβει δύο κύκλους χημειοθεραπείας και δεν έχουν παρουσιάσει απεικονιστικά σημεία προόδου της νόσου, όσο και μετεγχειρητικά, σε ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε εκτομή, αλλά εμφανίζουν υπολειπόμενη νόσο (μικροσκοπικά ή μακροσκοπικά).