Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Καρκινος του παγκρεατος- Ενας δυσκολος καρκινος
15441
post-template-default,single,single-post,postid-15441,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Καρκινος του παγκρεατος- Ενας δυσκολος καρκινος

Καρκινος του παγκρεατος- Ενας δυσκολος καρκινος

Ο καρκίνος του παγκρέατος έχει μια από τις χειρότερες προγνώσεις, καθώς τα ποσοστά 5ετούς επιβίωσης από τη διάγνωση κινούνται σε μονοψήφια ποσοστά. Η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου του Παγκρέατος είναι μια ευκαιρία να θυμηθούμε τα “σιωπηλά” συμπτώματα της νόσου καθώς και τις νέες θεραπευτικές δυνατότητες που προσφέρει η στερεοτακτική ακτινοθεραπεία σώματος σε αυτόν τον “δύσκολο” καρκίνο.
Το γεγονός ότι τα συμπτώματά του δεν είναι θορυβώδη έχει ως αποτέλεσμα η διάγνωσή του να γίνεται με καθυστέρηση. Όσο για τις αιτίες του, είναι εν πολλοίς άγνωστες.
Καθώς το πάγκρεας είναι ο αδένας που εμπλέκεται στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, η δυσπεψία και ο νεοδιαγνωσθείς διαβήτης είναι δύο κύρια συμπτώματα. Πόνος στην κοιλιά, πόνος στη μέση της πλάτης, αλλαγή στην κινητικότητα του εντέρου, απώλεια όρεξη, ναυτία και έμετοι, ίκτερος και ανεξήγητη απώλεια βάρους συμπληρώνουν το παζλ των συμπτωμάτων.
Η θεραπεία του καρκίνου του παγκρέατος, είναι πολυπαραγοντική και διεπιστημονική και περιλαμβάνει χειρουργείο, χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία, τα τελευταία χρόνια ωστόσο η χρήση της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος (SRBT) έχει αλλάξει δραματικά το τοπίο στην αντιμετώπιση της νόσου, καθώς έχει θέση στην αντιμετώπιση τόσο του οριακά εξαιρέσιμου όσο και του τοπικά προχωρημένου καρκίνου του παγκρέατος.
Προσφέροντας ισοδύναμη ραδιοβιολογική δόση σε σχέση με την κλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία και σύντομο θεραπευτικό πλάνο, η SBRT προετοιμάζει το έδαφος για ένα μελλοντικό χειρουργείο στον τοπικά προχωρημένο καρκίνο, ενώ οδηγεί ογκομείωση και δυνατότητα χειρουργικής εκτομής και στον οριακά εξαιρέσιμο καρκίνο του παγκρέατος.
Η SBRT εκτός από τη σύντομη διάρκειά της (2 εβδομάδες) έχει το πλεονέκτημα ότι δεν απαιτεί καθημερινή προσέλευση του ασθενούς για θεραπεία, όπως η κλασματοποιημένη ακτινοθεραπεία- κάτι πολύ σημαντικό εν μέσω πανδημίας. Έτσι, ο ασθενής μπορεί να συνεχίσει απρόσκοπτα τις καθημερινές του δραστηριότητες. Παράλληλα, η SBRT εξασφαλίζει ένα πολύ καλό επίπεδο ποιότητας ζωής.
Είναι σαφές ότι για κάθε ασθενή η θεραπευτική προσέγγιση εξατομικεύεται και οι θεραπευτικές αποφάσεις λαμβάνονται στο πλαίσιο ογκολογικού συμβουλίου σε ειδικά κέντρα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του παγκρέατος. #sbrt #pancreaticcancer #worldday