Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Η ακτινοθεραπεια εχει τρομακτικες παρενεργειες: ναυτια, εμετους, απωλεια μαλλιων
15340
post-template-default,single,single-post,postid-15340,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,no_animation_on_touch,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Η ακτινοθεραπεια εχει τρομακτικες παρενεργειες: ναυτια, εμετους, απωλεια μαλλιων

Η ακτινοθεραπεια εχει τρομακτικες παρενεργειες: ναυτια, εμετους, απωλεια μαλλιων

Oι ανεπιθύμητες ενέργειες της ακτινοθεραπείας, που δεν είναι σοβαρές, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την περιοχή που θα ακτινοβοληθεί.
Σε περίπτωση ακτινοβόλησης του εγκεφάλου/ του κρανίου, η απώλεια μαλλιών δεν είναι απίθανη, όπως και η απώλεια τριχών στην ηβική περιοχή αν ακτινοβοληθεί η πύελος, και στην περιοχή της μασχάλης, στην ακτινοθεραπεία μαστού. Όλα εξαρτώνται και από τη δόση που θα χρησιμοποιηθεί. Η απώλεια τριχών στο σημείο της ακτινοβόλησης είναι ωστόσο προσωρινή.
Η ακτινοθεραπεία στην πύελο μπορεί επίσης να συνοδευτεί από πόνο στο έντερο ή διάρροια.
Ναυτία εμφανίζεται μόνο (και μάλιστα όχι συχνά) όταν ακτινοβοληθεί η περιοχή του εγκεφάλου, του γαστρεντερικού σωλήνα και του ήπατος.  Μάλιστα αυξάνει, όσο μεγαλύτερη είναι η δόση της ακτινοβολίας που χορηγείται και η περιοχή που ακτινοβολείται.
Σε περίπτωση ακτινοβόλησης της κεφαλής και του τραχήλου, οι ασθενείς μπορεί να αναφέρουν δυσκολία και πόνο στην κατάποση, ξηροστομία, εμφάνιση ελκών στο στόμα και στον λαιμό, αλλαγή στη γεύση ή στη φωνή.
Ο ακτινοθεραπευτής σας είναι δίπλα σας για να σας σας ενημερώσει για όλες τις πιθανές παρενέργειες και να σας βοηθήσει να τις διαχειριστείτε. Όλα τα συμπτώματα που προαναφέρθηκαν είναι προσωρινά και διαχειρίσιμα, με την κατάλληλη καθοδήγηση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή.
Ζητήστε τη συμβολή του θεράποντα ιατρού σας αν νιώσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο βάρος ή στον ύπνο σας, αν αισθανθείτε οποιαδήποτε δυσφορία ή πόνο.
Μελέτες έχουν δείξει ότι το 94% των ασθενών που πρόκειται να υποβληθούν σε ακτινοθεραπεία αισθάνονται φόβο στην αρχή, στη συνέχεια όμως, το 90% εξ αυτών αναφέρουν ότι η εμπειρία δεν ήταν τόσο τρομακτική όσο νόμιζαν. Αντίστοιχα, για το 84% των ασθενών οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν διαχειρίσιμες και καλύτερες από όσο ανέμεναν.