Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Επανασταση στην Καρδιολογια φερνει η Στερεοτακτικη Ακτινοθεραπεια Σωματος
15271
post-template-default,single,single-post,postid-15271,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive

Επανασταση στην Καρδιολογια φερνει η Στερεοτακτικη Ακτινοθεραπεια Σωματος

Επανασταση στην Καρδιολογια φερνει η Στερεοτακτικη Ακτινοθεραπεια Σωματος

Επανάσταση στη θεραπεία των ανθεκτικών κοιλιακών ταχυκαρδιών αναμένεται να φέρει (σύντομα και στη χώρα μας) η εφαρμογή της στερεοτακτικής ακτινοθεραπείας σώματος (SBRT). H θεραπεία, στη διάρκεια της οποίας υψηλής δόσης ακτινοβολία στοχεύει με απόλυτη ακρίβεια την αρρυθμιογόνο εστία, έχει το πλεονέκτημα ότι μπορεί να δώσει ΜΗ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΗ λύση στο πρόβλημα, αφήνοντας ανέπαφους τους γύρω ιστούς.
Μελέτη των Cuculich et al. (2018), η οποία δημοσιεύθηκε στο έγκριτο New England Journal of Medicine, σε περορισμένο δείγμα ασθενών, έδειξε ότι η συγκεκριμένη μέθοδος έχει πολύ καλά αποτελέσματα σε ασθενείς στους οποίους οι καθιερωμένες θεραπείες της κατάλυσης με καθετήρα και της φαρμακευτικής αγωγής είχαν αποτύχει. Έτσι, η ακτινοθεραπεία έρχεται να δώσει ελπίδα σε ασθενείς που δεν είχαν θεραπευτική επιλογή.
Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία, στη συγκεκριμένη μέθοδο έχουν υποβληθεί περίπου 100 ασθενείς, επιβεβαιώνοντας την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της. Η στερεοταξία στην αρρυθμιογόνο αιτία μειώνει τα συμπτώματα έως και κατά 97%, ενώ οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την εφαρμογή της δεν είναι σοβαρές και -σίγουρα- είναι πολύ εύκολα διαχειρίσιμες. Είναι οι συνηθισμένες παρενέργειες της εφαρμογής της SBRT που περιλαμβάνουν: κόπωση, ζάλη, δύσπνοια και ναυτία.
Οι ασθενείς συνήθως παίρνουν άμεσα εξιτήριο και στην πλειοψηφία των περιπτώσεων, λίγες εβδομάδες από την ακτινοβόληση, σταματούν την αντιαρρυθμική τους αγωγή.

Κατάλυση
Ενώ η κατάλυση με καθετήρα αποτελεί την κορωνίδα της θεραπείας των κοιλιακών ταχυκαρδιών, δεν έχει αποτελέσματα σε όλους τους ασθενείς, καθώς δεν επιτυγχάνει πάντα να φτάσει στον αρρυθμιογόνο ιστό. Επίσης, η κατάλυση, είναι ιδιαιτέρως αποτελεσματική όταν δεν υπάρχει αρρυθμιογόνος εστία, στην ιδιοπαθή κοιλιακή ταχυκαρδία δηλαδή.

Σύντομα και στη χώρα μας
O ακτινοθεραπευτής – ογκολόγος Δρ Γεώργιος Κριτσέλης εκλήθη ως σχολιαστής για το συγκεκριμένο θέμα στο καρδιολογικό συνέδριο “Εξελίξεις στην Καρδιαγγειακή Ιατρική” που διοργανώθηκε από τις 5 έως τις 7 Δεκεμβρίου από το Ερευνητικό Ινστιτούτο για τη Μακροζωία και την Πρόληψη των Ασθενειών του Γήρατος -είναι μάλιστα η πρώτη φορά που ένας ακτινοθεραπευτής έλαβε μέρος στο εν λόγω συνέδριο και η πρώτη φορά που Καρδιολογία και Ακτινοθεραπεία “συνεργάζονται” για την αντιμετώπιση καρδιολογικών περιστατικών.
“Η Ελλάδα διαθέτει σήμερα τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό για την πραγματοποίηση αντίστοιχων επεμβάσεων και στη χώρα μας”, σχολίασε ο κ. Κριτσέλης.

Για περισσότερες πληροφορίες, καλέστε στο τηλέφωνο 2130258008.