Oncocare - Γ. Κριτσέλης | Διαιτα πλουσια σε σιδηρο
15212
post-template-default,single,single-post,postid-15212,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-theme-ver-16.9,qode-theme-bridge,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-5.5.5,vc_responsive
 

Διαιτα πλουσια σε σιδηρο

Διαιτα πλουσια σε σιδηρο

Τα κυριότερα συμπτώματα της έλλειψης σιδήρου είναι αδυναμία, λύθαργος, μυϊκή αδυναμία. Γενικά η δίαιτα που είναι πλούσια σε σίδηρο περιλαμβάνει τρόφιμα με αυξημένη περιεκτικότητα σιδήρου, καθώς και από τρόφιμα τα οποία ενισχύουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Η απορρόφηση του σιδήρου, που προσλαμβάνεται μέσω της διατροφής, επηρεάζεται από τα αποθέματα του σιδήρου στον οργανισμό, και από διαιτητικούς παράγοντες που ενισχύουν ή εμποδίζουν την απορρόφηση του σιδήρου.

Ο ασθενής θα πρέπει να καταναλώνει:

–  Κόκκινο κρέας οπωσδήποτε 1-2 φορές την εβδομάδα.

–  Να συνδυάζει στα γεύματα τη ζωϊκή πρωτεϊνη ( το κόκκινο κρέας, το κοτόπουλο, το ψάρι), με λαχανικά πλούσια σε βιταμίνη C (ντομάτα, πιπεριές, κουνουπίδι, μπρόκολο, πατάτες), η οποία βοηθά σημαντικά στην καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου.

–  Να μην καταναλώνειταυτόχρονα με τα γεύματα τα οποία αποτελούν τις κύριες πηγές διαιτητικού σιδήρου (πχ κρέας, αυγό, πουλερικά) τρόφιμα και ροφήματα τα οποία επηρεάζουν αρνητικά την απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό.

Σε αυτή τη κατηγορία ανήκουν:

–  Ο καφές, το τσάι και το κακάο

–  Σπανάκι ομώ, μπάμια, πράσο,μαϊντανός,παντζάρια, αναποφλοίωτο ρύζι, ρίγανη. Το πίτυρο και η βρώμη εμπιδίζουν σε μεγάλο βαθμό την απορρόφηση του σιδήρουαπό τον οργανισμό.

–  Τα όσπρια επίσης περιέχουν σίδηρο σε μη απορροφήσιμη μορφή. Για να αυξηθεί επομένως η απορρόφηση σιδήρου από τα όσπρια θα πρέπει να συνδυάζονται με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, και όχι τυρί.

–  Θα πρέπει να αποφεύφεται η κατανάλωση στο ίδιο γεύμα γαλακτομικών προϊόντων (γάλα, γιαούρτι,τυρί) και ζωϊκής πρωτεϊνης (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι)